Den ultimata guiden för fågelmat

Att mata fåglar är en älskvärd hobby som blir allt mer populär upplevs ofta som både avkopplande och givande. Det kan dock vara svårt att veta vad man ska erbjuda våra bevingade vänner, och hur man gör det på bästa sätt. I den här guiden går vi igenom allt du behöver veta för att ge fåglarna i din trädgård den mat de behöver för att hållas friska och glada.

Vad behöver fåglar?

För att förstå vilken fågelmat som är bäst, är det viktigt att känna till vad fåglar behöver för sin överlevnad. Fåglars diet kan variera beroende på arter, men generellt sett behöver de protein, fett och kolhydrater för att underhålla sina energikrav, speciellt under de kyligare månaderna när maten är knappare. Under vår och sommar, när fåglarna föder upp sina ungar, är protein särskilt viktigt och bör finnas i form av insekter och maskar. Fett är vitalt under höst och vinter för att hålla värmen och energin uppe.

Upprätta en matstation

För att börja mata fåglar kan du upprätta en matstation i din trädgård. En matstation kan bestå av olika typer av fågelmatare, från plattformar och hängande rör till fönsterfästen och småhus. Det är även viktigt att placera matstationen på en trygg plats där fåglar kan äta utan att störas av rovdjur som katter, och där de har en god överblick över området för att kunna känna sig säkra.

Frön och korn

Det mest grundläggande inom fågelmat är olika typer av frön och korn. Solrosfrön är en stor favorit bland många arter, men det är också bra att erbjuda en variation som kan innefatta frön från gräs, bovete och olika sädesslag. Det är dock viktigt att undvika kryddade och saltade frön som kan skada fåglarna.

Fettbollar och talgblandningar

Fettbollar och annan mat innehållande en stor mängd fett som till exempel talgblandningar och ister är speciellt bra för fåglarna under de kallare månaderna. De tillför mycket kalorier och hjälper fåglarna att hålla värmen. Under varmare månader är det dock bäst att undvika dessa då de kan bli för rinniga och locka till sig oönskade skadedjur.

Nötter och torkad frukt

Oskalade jordnötter och andra nötter är en fantastisk källa till protein och fett för fåglar, och fåglarna tycker om dem. Men se till att köpa nötter från pålitliga källor för att undvika mögel och aflatoxiner, som kan vara dödliga för fåglar. Torkad frukt som russin och aprikoser kan också blandas i för att ge extra energi och variation.

Insektbaserad fågelmat

Under våren och sommaren, när fåglarna föder upp sina ungar, är insekter en oumbärlig del av dieten. Levande mat som daggmaskar eller torkade insekter som mjölmaskar kan köpas och erbjudas till fåglarna för att helst efterlikna deras naturliga diet.

Fågelmat för olika arter

Det kan vara bra att anpassa maten efter de arter av fåglar som besöker din trädgård. För småfåglar som mesar och sparvar kan mindre frön och nötter vara lämpliga, medan större fåglar som grönsiskor och domherrar kan hantera större frön. Vissa fåglar, som koltrastar och trastar, föredrar frukt och bär.

Att undvika

Det finns även saker man bör undvika att ge till fåglar. Exempelvis är bröd vanligtvis inte näringsrikt nog och kan även svälla i fåglars magar och orsaka hälsoproblem. Saltade snacks, choklad och avokado är andra livsmedel som kan vara skadliga för fåglar och bör undvikas.

Hygien kring matstationen

Det är av yttersta vikt att hålla matstationen ren för att förhindra spridning av sjukdomar. Regelbunden rengöring med en lösning av vatten och ättika kan förhindra uppbyggnad av mögel och bakterier som kan skada fåglarna.

Att tänka på året runt

Fåglarnas behov förändras med årstiderna och det är viktigt att anpassa matningen därefter. Under vintern behöver de mer fett, medan sommaren kräver mer proteinrik mat. På vår och höst kan man överväga att minska matningen för att uppmuntra fåglar att söka sin naturliga föda, men det är ändå nyttigt att ge dem ett komplement till sin diet. Att mata fågel är mer än bara en hobby; det är ett sätt att göra skillnad för vår lokala fågelpopulation. Med denna guide hoppas vi att du känner dig mer säker på att ge rätt näring till fåglarna i din trädgård och att du njuter av alla de positiva effekterna av att titta på fåglarnas glädje när de samlas runt din matstation.